Αναρτήθηκε από: Manos S. | 22 Αυγούστου , 2007

Τι ξέρετε για το πεπόνι; (δεύτερο μέρος)

Οφέλη για την υγεία:

Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης (Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπουπου γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:

Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική. Στη χώρα μας, έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο.

Πρώτα διαλέξτε ένα πεπόνι που να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά την συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο, με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.

Advertisements

Responses

  1. το πεπονι το αργιτικο?

  2. και το άλλο….

  3. spam συνεχίζω!!! 😆 εσύ είσαι σε άλλη κατηγορία πεπονιού… 😆 οπότε μην τρεφεις φρουδες ελπιδες! 😛

  4. Εσύ είσαι πυργιώτικο! 😛

  5. Ειρήνη το ξέρω…γενικά εγώ είμαι ΤΕΛΕΙΟΣ και ανήκω σε άλλες, ΑΠΙΑΣΤΕΣ για τους υπόλοιπους, κατηγορίες!

    Ρενατα Σαν αυτό που έφαγες προχτες και έγλυφες και τα δάχτυλα…των ποδιών σου!

  6. Δεν είμαι φακίρης μήτε τρώω με τα πόδια, λαλημένο-πεπόνι! 😛

  7. …αχ….κρατιέμαι….δεν το λέω……………….ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ…….παω να πω την προσευχή μου…κολάστηκα βραδιάτικα!

  8. Λοιπόν,
    Χοντρο-παλιο-κουνημένο-απ-τους-χορούς-
    και-λαλημένο-Πεπόνι,
    ……………………..

    άσε μας, καλέ μου ήσυχους με τα πεπόνια σου! 😆 😆 😆

    (και δεν γράφεις και τις πηγές σου! 😛 )

  9. …και μου βγήκες και θρήσκο! ναι, κάνε προσευχές!

    Ότι και να κάνεις, ΔΕΝ γλυτώνεις από μένα!!! 😆

    (ούτε κι εγώ από σένα, 😛 – αλλά εγώ τις έκοψα τις προσευχές, από παιδί! 😉 )

  10. πάω λαϊκή… τώρα!!!
    θα πάρω ωοειδές όμως!!!! τύπου άργους!!!

    νομίζω ότι αναπτύσσεται ειδικά στο κολλυρέικο…

    😛

  11. Νατάσσα αυτό είναι το 2ο μέρος…και αφού έγραψα στο 1ο την πηγή μου;;; Αλλά ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ. Και προσευχή πήγα να κάνω για να με συγχωρήσει ο Θεός…έκανα κακές σκέψεις…. 😉

    Κυραυφάντρα, νόμιζα πως το επίπεδο σου ήταν ανώτερο των άλλων 2…αλλά από ότι βλέπω…. 😛

  12. Αλλά ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ

    Αυτό τα λέει όλα! ΣΥ ΕΙΠΑΣ!!:lol: 😆 😆 😆 😆

  13. εεε δεν ξερω αν δεν ήμουν αντιληπτός (στους υπόλοιπους ΗΜΟΥΝ) αλλά για την Νατάσσα πήγαινε αυτό….

  14. Την αναφορά στην πηγή ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ και η – άτυπη – étiquette λένε να την κάνεις σε κάθε άρθρο.
    Δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να διαβάζει όοολα όσα γράφεις, ούτε να ψάχνει…. 🙂

    Αλλά ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ – κι ευγένεια…. 😛

  15. …το παρών είναι Β’ μέρος…οπότε ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσει ο «κάποιος» το Α’ μέρος όπου και αναφέρετε η πηγή…. ΑΛΛΑ ΠΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΜΥΑΛΟ!

  16. επιμένω στην αναφορά ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ !

    θέμα καλών τρόπων!
    (ανύπαρκτοι εδώ ) 😆

  17. έεεεετσι…φαίνονται οι καλοί τρόποι οι δικοί σου, που έρχεσαι στο μπλόγκ μου και με «διασύρεις» δημόσια….μουαχαχαχα 😉

  18. εγώ δεν σε «διασύρω» – παρ’ ότι θα σου άξιζε! 😉

    Μια «σύσταση» ως μεγαλύτερη (που ΔΕΝ το κρύβω) και «αρχαιότερη» (στο χώρο) σου έκανα…..

    ΑΛΛΑ ΠΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΜΥΑΛΟ! για να το καταλάβεις! 😆

  19. …και γω, ως έχων ανώτατη νοημοσύνη, σε προσπερνώ… 🙂 και έρχομαι στο μπλόγκ σου….που θέλω ΠΟΛΥ ώρα να έρθω!

  20. πεπόνι, 😛

    (άκου έχων ανώτατη νοημοσύνη! 😆 )

  21. μα… αφού είμαι… παλιόγρια!!!!ΤΟ ΕΙΠΕΣ!!!! σαν τη θεία!!!! θες και μυαλό;;;;;;
    και κυρά… κλπ….

    αμ έτσι μιλάνε στο Κολύρι….
    παραδίπλα και οι «κολυρέικες παράγκες»… που εδρεύουν… οι Χαλιλοπουλαίοι 😛 με τον πρόεδρο (ex βασιλέα) των τσιγγάνων….
    yes!!! yes!!!

    😈

    😆

    δεν έχουν τρόπους!!!!

    και μαθητεύει παρ’ εμού η ανηψιά του Διογένη (ωραιοτάααατηηηηηη!!!!!)
    και… μπορώωωωω… να βγάλω… και τον καλό μου εαυτό!!! (έχω και ψήηηηηηηγμααααταααα τέτοιου!!!!)

  22. Είπα παλιόγρια;;;; Ίσα ίσα που η θεία είναι 45 στα 46 νεοτάτη και καλοστεκούμενη…ούτε 40 δεν την κάνεις! Στο «μητρικό» μου σπίτι παραδίπλα, έχουν χτίσει «σπιτάκια» οι Σηπέτηδες και οι Κατύρες…τους πωλητές πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων δεν τους γνωρίζω! 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: