Αναρτήθηκε από: Manos S. | 11 Σεπτεμβρίου , 2007

Βλαστοκύτταρα!

Είναι το δεύτερο παιδί μας αυτό που αναμένουμε εντός ολίγου…

Μας είχε απασχολήσει και στον Ιωσήφ! Η φύλαξη των βλαστοκυττάρων.

Πριν τρία χρόνια, ήταν σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα η συλλογή και φύλαξη βλαστοκυττάρων. Τότε είχαμε βρει μια Αγγλική εταιρεία, και ερχόμενοι σε συννενόηση μαζί τους, παραλάβαμε το «κιτ» φύλαξης.

Δυστυχώς στον γιο μου το δείγμα που συνέλεξε ο γυναικολόγος ήταν μη επαρκές, ή καλύτερα, επαρκούσε μόνο για παιδί 8 κιλών…

Αυτή τη φορά, στην κόρη, συναντήσαμε πλήθος εταιρειών, ΚΑΙ Ελληνικών πλέον. Στην εταιρεία που επιλέξαμε (δεν θα γράψω όνομα, για μη διαφημιστικούς λόγους), διάβασα τα παρακάτω :

 

Η ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων έφερε επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική. Τα βλαστοκύτταρα είναι στην πραγματικότητα τα «έξυπνα» κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα αυτά κινούνται από μόνα τους στη θέση εκείνη ακριβώς που υπάρχει ανάγκη και δημιουργούν τον τύπο ακριβώς του ιστού που έχει τραυματιστεί ή αλλοιωθεί. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα «επισκευάζεται», ενώ συγχρόνως νέα κύτταρα και ιστοί δημιουργούνται. Έτσι, η καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού π.χ. από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, αναιρείται, αφού τα βλαστοκύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα «νέο» ανοσοποιητικό σύστημα.

Πριν από 15 περίπου χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι ο πλακούντας, αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από βλαστοκύτταρα (που απαντούν και αλλού, π.χ. στο νωτιαίο μυελό). Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα είναι ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας. Πρόσφατες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά όχι μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ δύσκολους τύπους ασθενειών του αίματος π.χ. στη λευχαιμία, αλλά ακόμη, ότι είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για τη δημιουργία διαφόρων μορφών νέου τύπου ιστών. Ακόμη, διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ανακάλυψης νέων, άγνωστων μέχρι σήμερα, θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Κανονικά, ο πλακούντας απορρίπτεται αμέσως μετά τη γέννηση. Όμως, ήδη σε μερικούς αρχαίους πολιτισμούς ο πλακούντας αποθηκευόταν, γιατί πίστευαν ότι φέρνει καλή υγεία και τύχη στο νεογέννητο. Και αυτό που οι λαοί αυτοί διαισθάνονταν, αποδεικνύεται πραγματικότητα σήμερα. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την απομόνωση και φύλαξη των βλαστοκυττάρων του ομφάλιου λώρου. Και η φύλαξη των βλαστοκυττάρων του μωρού σας μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ σημαντική.

Επίσης τους λόγους επιλογής βλαστοκυττάρων του ομφάλιου λωρου :

Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
1. είναι πολύ «ζωντανά» και μπορούν να εξελιχθούν σχεδόν σε όλους τους τύπους ιστών
2. μπορούν να γίνουν πολλές εφαρμογές και δεν υπάρχουν οι ηθικοί φραγμοί όπως τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.
3. ο πλακούντας προστατεύει το αίμα του ομφαλίου λώρου από ιώσεις της μητέρας
4. δεν έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολίες και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου είναι πολύ χαμηλός
5. η συλλογή είναι ανώδυνη και χωρίς κανένα κίνδυνο για την μητέρα ή το μωρό
6. τα βλαστοκύτταρα είναι άμεσα και οποιαδήποτε στιγμή διαθέσιμα
7. μπορούν να φυλαχθούν για 18 χρόνια αλλά μάλλον και για ολόκληρη την διάρκεια της ζωής
8. «ταιριάζουν» καλύτερα στους δέκτες από ότι τα προερχόμενα από νωτιαίο μυελό
9. δεν υπάρχει ο φόβος ανάπτυξης GVHD με την χρήση αυτόλογων κυττάρων. (η GVHD αποτελεί επικίνδυνη επιπλοκή των μεταμοσχεύσεων)

Ψάχνοντας λίγο ακόμα, διάβασα ΚΑΙ αυτό στην Καθημερινή :

«Βλαστοκύτταρα», μια μεγάλη απάτη;

Οσοι γονείς πληρώνουν για τη φύλαξη αίματος του παιδιού τους σε ιδιωτικές τράπεζες ίσως να μην το χρησιμοποιήσουν ποτέ

Tου Μιχαλη Πιτσιλιδη

Χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους, αν κάποιο σοβαρό νόσημα εμφανιστεί στο μέλλον. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά ιατρικώς αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στο παιδί τους, ότι σε ποσοστό έως 70% το αίμα που συλλέγεται πρέπει να απορριφθεί και ότι, στην πράξη, η προσφυγή σε ιδιωτικές τράπεζες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν κατάλληλα βλαστοκύτταρα από άλλα παιδιά, αν κάποτε τα χρειαστούν για το δικό τους.

Τα τελευταία χρόνια μια νέα επιχειρηματική δράση αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, όπως είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει ήδη το 20% των ιδιωτικών τραπεζών που λειτουργούν παγκοσμίως! Σε συνεργασία αποκλειστικά με ιδιωτικά μαιευτήρια, οι τράπεζες αυτές προωθούν στους εξαιρετικά ευάλωτους γονείς την ιδέα να διαφυλάξουν βλαστοκύτταρα (ο σωστός όρος είναι στελεχιαία κύτταρα ή αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα – δεν πρόκειται για βλαστοκύτταρα) συλλέγοντας αίμα από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αύριο σοβαρά προβλήματα υγείας των παιδιών τους, όπως π.χ. η λευχαιμία. Για τη διαδικασία λήψης, επεξεργασίας και φύλαξης, οι γονείς πληρώνουν περισσότερα από 2.000 ευρώ. Τα μισά περίπου αποτελούν αμοιβές μεσαζόντων.

Στην πραγματικότητα, όμως, από ιατρική άποψη αποκλείεται εντελώς η χρήση αυτών των κυττάρων για τα παιδιά στα οποία «ανήκουν», σε κάθε περίπτωση κακοήθους αιματολογικής νόσου, όπως η λευχαιμία! Η αυτόλογη, όπως λέγεται, μεταμόσχευση είναι άχρηστη επειδή και τα κύτταρα που έχουν φυλαχθεί θα εξελιχθούν αργότερα σε λευχαιμικά. Επομένως το άρρωστο παιδί δεν θα ωφεληθεί ποτέ από τα δικά του κύτταρα που φυλάσσονται(;) κάπου κατεψυγμένα. Θα χρειαστεί, προκειμένου να θεραπευτεί, κύτταρα από άλλο παιδί. Πώς και πού θα βρεθούν αυτά;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντοπιστούν συμβατά κύτταρα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές τράπεζες δεν ασχολούνται με την ιστοσυμβατότητα των κυττάρων που φυλάσσουν. Με τον τρόπο αυτό δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια δεξαμενή μοσχευμάτων και μειώνουν τις πιθανότητες εύρεσης του κατάλληλου μοσχεύματος για όλους! Δεν βοηθούν, δηλαδή, κανένα παιδί – ούτε καν αυτό για το οποίο πλήρωσαν οι γονείς. Οπως μας διαβεβαίωσε ο ειδικός συνεργάτης της τράπεζας βλαστοκυττάρων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ανδρέας Παπασάββας, καμία ιδιωτική τράπεζα δεν συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο αναζήτησης netcord. Τελικά, στην πράξη, αυτό που κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες είναι να βλάπτουν τη δημόσια υγεία, καθώς αποσύρουν τα κύτταρα που συλλέγουν από την παγκόσμια δεξαμενή μοσχευμάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της ανεύρεσης. Οταν οι γονείς ανακαλύψουν ότι ναι μεν πλήρωσαν τις 2.000 ευρώ, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αίμα του παιδιού τους για τη θεραπεία της λευχαιμίας του, θα είναι πολύ αργά…

Παράλληλα, από τα ΜΜΕ γίνεται μια συστηματική προβολή τού θέματος, στην οποία εμπλέκονται δυστυχώς και γιατροί «διεθνούς κύρους». Στο πλαίσιο αυτό, έως και καρδιές παραγόμενες από βλαστοκύτταρα βρίσκονται προ των πυλών (της φαντασίας!) οπότε η ψυχολογική πίεση προς τους γονείς διαρκώς αυξάνεται.

Από ηθικής, τέλος, απόψεως, η λογική των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων εισάγει τους νόμους της αγοράς στο χώρο μοναδικών βιολογικών προϊόντων, καταργώντας την αρχή της αλληλεγγύης, όπως ισχύει, άλλωστε, στην αιμοδοσία ή τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Κανείς δεν δίνει αίμα με στόχο να φυλαχθεί για τον εαυτό του. Καλύπτει ανάγκες άλλων, οι οποίοι θα καλύψουν τις δικές του αν χρειαστεί.

Οι ευθύνες του υπουργείου ΥγείαςΑσφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Υγείας εμπλεκόμενο σε μια διαδικασία με τελικό σκοπό την κάλυψη των εξόδων διατήρησης βλαστοκυττάρων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κάτι τέτοιο, αν συμβεί, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς οι περισσότερες χώρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.Στη Γαλλία είναι απαγορευμένη η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών, ενώ αυστηρή σχετική ρύθμιση εισάγεται στην ισπανική νομοθεσία. Ακολουθούν και άλλες χώρες, ενώ, αντίθετα, ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Αγγλία, συχνά μέσω πολλών τραπεζών – επιχειρήσεων πίσω από τις οποίες ανακαλύπτει κανείς τους ίδιους ιδιοκτήτες.Αρκούν 5.000 συλλογές«Στην πράξη, η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 5.000 συλλογές (και όχι 100.000 το χρόνο!) στις ήδη λειτουργούσες δημόσιες τράπεζες, ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού. Στατιστικά, δηλαδή, με τον αριθμό αυτό καλύπτεται κάθε ιστολογικός τύπος», εξηγεί ο κ. Α. Παπασάββας. Αν, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας χρηματοδοτήσει 3-4 δημόσιες τράπεζες με το ένα δέκατο των χρημάτων που σχεδιάζει να δωρίσει στις ιδιωτικές, μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων, η Ελλάδα θα είναι διεθνώς πρωτοπόρος και κάθε παιδί θα βρίσκει το μόσχευμα που του χρειάζεται, στη δύσκολη ώρα. Αντ’ αυτού, οργανωμένα συμφέροντα προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη δημόσια τράπεζα.Τι θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο Υγείας; Να δημιουργήσει και άλλες δημόσιες τράπεζες, να απαγορεύσει τη λειτουργία των ιδιωτικών και να υποχρεώσει τα ιδιωτικά μαιευτήρια να συνεργάζονται με αυτές, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, εφόσον και οι γονείς το επιθυμούν, αμειβόμενα (αν πρέπει…) μόνο για τη διαδικασία λήψης του αίματος με ένα συμβολικό ποσόν το οποίο, βεβαίως, θα πρέπει να καλύπτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

KAI AYTO :

Είναι ακατάλληλα για τη λευχαιμία

Στέλιος Γραφάκος / παιδίατρος-αιματολόγος, διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

— Αν ένα παιδί πάσχει από λευχαιμία ή άλλη κακοήθη νόσο του αίματος η οποία απαιτεί μεταμόσχευση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του τα λεγόμενα «βλαστοκύτταρα»;

— Ασφαλώς όχι. Η αυτόλογη μεταμόσχευση δεν έχει έννοια σε αυτές τις περιπτώσεις. Ψάχνουμε πάντα για συμβατό μόσχευμα από άλλο παιδί, υγιές, πιθανώς αδελφάκι. Εμείς έχουμε κάνει 19 μεταμοσχεύσεις στη μονάδα μας, χρησιμοποιώντας τις 9 φορές μόσχευμα από άλλα παιδιά που έχουμε βρει σε δημόσιες τράπεζες «βλαστοκυττάρων» –όπως είναι γνωστές– σε Αμερική, Ισπανία ή Ιταλία. Για τις υπόλοιπες 10 χρησιμοποιήσαμε συμβατό μόσχευμα από αδελφό ή αδελφή.

— Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων, όμως, προτιμούν τις ιδιωτικές τράπεζες. Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η πρακτική;

— Στην πραγματικότητα τα «βλαστοκύτταρα» αυτά δεν μπορούν, όπως έχουν τα πράγματα, να χρησιμοποιηθούν για κανέναν. Εμείς δεν γνωρίζουμε την ιστοσυμβατότητά τους, επειδή οι ιδιωτικές τράπεζες δεν ασχολούνται με αυτό κι έτσι δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Τόσο η Αιματολογική Εταιρεία όσο και εγώ είμαστε εντελώς αντίθετοι με τις ιδιωτικές τράπεζες κι έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τις απόψεις μας στο υπουργείο Υγείας, χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσφατα, απαγορεύτηκε και στην Ιταλία η λειτουργία τους. Η διεθνής τάση είναι υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικών τραπεζών όπως λειτουργούν σήμερα. Πρέπει να αποκατασταθεί η κοινωνική αλληλεγγύη κι αυτό σημαίνει ότι τα «βλαστοκύτταρα» πρέπει να φυλάσσονται χωρίς κόστος για τον δότη και να είναι διαθέσιμα σε αυτόν που τα χρειάζεται με απόλυτη προτεραιότητα. Αν τα «κρύβουμε» είναι μη χρησιμοποιήσιμα και δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια για πολύτιμα μοσχεύματα.

— Λέγεται ότι μπορούμε, στο μέλλον από βλαστοκύτταρα να φτιάξουμε ιστούς ή όργανα π.χ. καρδιές. Αυτός δεν είναι αρκετός λόγος για να δοθούν προς φύλαξη βλαστοκύτταρα;

— Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα – δεν πρόκειται για βλαστοκύτταρα, αλλά για στελεχιαία ή αρχέγονα κύτταρα– δεν είναι κατάλληλα για τέτοιους σκοπούς. Εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από τον μυελό των οστών του κάθε ασθενούς και, επομένως, δεν έχουμε ανάγκη το αίμα του ομφάλιου λώρου και τα κύτταρα που περιέχει. Ηδη σε συνεργασία με το Ωνάσειο χρησιμοποιούμε τέτοιες τεχνικές σε εμφραγματίες και δεν είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Δεν έχει, όμως, καμία σχέση με τα «βλαστοκύτταρα»!

— Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Υγείας σκέπτεται να καλύψει τις δαπάνες φύλαξης βλαστοκυττάρων, μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων. Τι γνώμη έχετε;

— Θεωρώ αδιανόητο κάτι τέτοιο. Προτιμώ να μην το σχολιάσω.

 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΚΡΗ;;; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;;;

Συγγνώμη για το «μεγάλο» ποστ…θα μείνει αρκετό καιρό όμως…

Advertisements

Responses

 1. Μάνο μου, προ ολίγου γυρισα από τη δουλειά κι επεσα πανω στην πραγματεία σου. Θεε μου, ινα τί με έκανες άνθρωπο κι όχι ποντικι ; Οχι, καλύτερα γάτα ;
  καλη δυναμη γενικώς ευχομαι , να προσεχετε τα παιδια που εχετε κι αυτά που θαρθρουν σας παρακαλώ

 2. Ρίτσα ευχαριστούμε…! Για τον Θεό δεν ξέρω, αλλά εγώ σε «έκανα» βανίλια! 🙂

 3. κάτι μου λέει ότι βρήκαν τρόπο να απομυζήσουν κι άλλα χρήματα από γονείς
  μια και το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεις δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει!
  Εκτός αυτού τα χρήματα που αναφέρεις είναι μόνο η αρχή για το κόστος κράτησης υπάρχει και συνέχεια!
  αφού έχεις παιδί ξέρεις από την στιγμή που γεννιέται ότι είναι στόχος μιας βιομηχανίας γύρω από αυτό που κάθε φορά βρίσκει τρόπους να μας τραβάει χρήματα, χρήματα που τα παιδιά τα χρειάζονται να περάσουν καλύτερα όσο είναι υγιή και να χαρούν την ζωή τους!
  Ας είναι γερά και δυνατά τα παιδιά μας
  ας τα προστατέψουμε από άλλες αιτίες που τα σκοτώνουν καθημερινά με χειρότερους τρόπους και ας προσέχουμε τους κάθε επιτήδειους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν πάνω τους και κυρίως πάνω μας με αφορμή την ευαισθησία μας για τα παιδιά μας!
  πολύ ωραία η ανάλυσή σου και παρουσίασή σου
  καλημέρα σου

 4. Πολύ καλά τα βλαστοκύτταρα… αν ήξεραν να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητές τους. Αλλά, άσε τα βλαστοκύτταρα τώρα… πότε με το καλό η κόρη ρε πατέρα; 🙂 🙂 Να πάνε όλα καλά και με έναν πόνο, που λένε! Τις καλημέρες μου! 🙂

 5. Αυτό το «νέος, πατέρας, ψάχνεται» ταιριάζει απόλυτα εδώ σε τούτο το post. Διάβασα κι εγώ αρκετά με την ευκαιρία του ερχομού των ανηψιών μου (4 και 2.5 ετών) και απο την μία λέω «οι γονείς αφού μπορούν να τα προφυλάξουν τα παιδιά τους, να το κάνουν», απο την άλλη «αν δεν χρειαστεί ποτέ….» και ύστερα μονολογησα «εμείς πως επιβιώσαμε….». Αχ, δεν ξέρω. Μακάρι, όλα αυτά να γίνονται για το καλό των παιδιών, που θα τους παραδόσουμε τούτο τον κόσμο. Φιλιά και με το καλό η μικρή.

 6. Πολύ ενδιαφέρουσα η μίνι ανασκόπηση που έκανες για το θέμα!
  Είμαι επιφυλακτική ως προς τον ενθουσιασμό αμερικάνων και βρετανών επιστημόνων, γιατί προέρχεται συνήθως από τον ιδιωτικό φορέα που όπως φαντάζεσαι επιβιώνει -ή μάλλον πλουτίζει- διαλαλώντας την πραμάτεια του χωρίς αιδώ και σύνεση [τα ζω εδώ στο Λονδίνο καθημερινά].
  Θα εμπιστευόμουν τους έλληνες επιστήμονες σε αυτή την περίπτωση, εαν δε σκεφτόμουν πως είναι λίγο πίσω στις ιατρικές εξελίξεις σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό.
  Επίσης πρόσεξα κάποια περίεργα σημεία στο ελληνικό κείμενο, όπως:
  Η αυτόλογη, όπως λέγεται, μεταμόσχευση είναι άχρηστη επειδή και τα κύτταρα που έχουν φυλαχθεί θα εξελιχθούν αργότερα σε λευχαιμικά.
  Τι θέλουν να πουν με αυτό; Ότι είναι αυστηρά γενετικά προκαθορισμένη νόσος; Ότι το περιβάλλον δεν επιδρά στην εκδήλωση της λευχαιμίας; Γιατί τα αποθηκευμένα βλαστοκύτταρα θα πρέπει σώνει και καλά να εξελιχθούν σε λευχαιμικά;
  Ή μήπως ο οργανισμός θα τα χρησιμοποιήσει ως δικά του και θα τα μετατρέψει σε λευχαιμικά;
  Το ύφος των ελλήνων επιστημόνων δεν αφήνει πολλά περιθώρια να εμπιστευτείς τη μέθοδο.
  Συμβαίνει όμως να καταφεύγουμε στο εξωτερικό για δύσκολες επεμβάσεις και θεραπείες.
  Άρα;
  Άρα εγώ θα σου πρότεινα να ζητήσεις φύλαξη των βλαστοκυττάρων για κάθε ενδεχόμενο, αν μάλιστα το έχετε ήδη προγραμματίσει, και αν ποτέ χρειαστούν -ο μη γένοιτο- η επιστήμη μπορεί να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Αν πάλι αυτό δε γίνεται, εσύ θα ξέρεις πως έπραξες το χρέος σου.
  Ελπίζω να σε βοηθά κάπως η απάντησή μου.
  Εύχομαι να έρθει το παιδί σου στον κόσμο με το καλό και όλα να πάνε καλά!

 7. θα πρότεινα να κρατήσετε τα βλαστοκύτταρα. Χτύπα ξύλο, αν γίνει καμιά στραβή, να πείτε ότι κάνατε ότι περνάει από το χέρι σας…

 8. Πώς πάτε, Μάνο; Ο μικρός πήγε παιδικό σταθμό ή οχι ; Ο Ακης μαθαίνω. Βανιλιτσα , καλε

 9. Δεν ξέρω/δεν απαντώ.

  Ουτε καν ήξερα τι ειναι, πως βοηθούν κλπ
  Επισης μου φαίνεται ακραίο.
  Πιθανότατα έχω άδικο, αλλά εκτός από ακραίο μου φαινεται και αφελές (το να προσπαθείς να θωρακίσεις με χιλιους μύριους τρόπους το παιδί σου).

  Ισως δεν το εκφραζω καλά, πάντως το νόημα το πιάνεις.

  Καλη εβδομαδα (αν και τριτη εχω αίσθηση δευτέρας).

 10. δεν έχω καμια γνώση επί του θέματος Μάνο.

  το ότι το ψάχνεις τόσο όμως όμως δείχνει πως θα αποκτήσεις εσύ και εύχομαι να καταλήξεις στην πιο σωστή.

 11. Με το καλό να έρθει και το δεύτερο παιδάκι.

  Κόρη αν δεν κάνω λάθος.

  Για τα υπόλοιπα θα τη βρεις την άκρη είμαι σίγουρος.

 12. Μάνο διάβασε στο blog του «Έτσι» τα ποστ «τρόμος σε τιμές λογικές» Α και Β
  Είναι η εμπειρία ενός Κύπριου πατέρα πάνω στο θέμα αυτό.

 13. Kαι γενικά διαβάστε όλο το Blog του…
  Είναι συγκλονιστικό

 14. Μάνο μου, πριν από 3 μήνες περίπου κάναμε τις ίδιες σκέψεις με τον άντρα μου ( τελικά δεν χρειάστηκε να πάρουμε κάποια απόφαση γιατί το νενέ δεν κατάφερε να έρθει τελικά… 😦 )
  Μας είχαν γεμίσει ένα σωρό φυλλάδια. Αντικρουόμενες οι απόψεις.Ελα όμως που σε βάζουν στο τρυπάκι: Και αν τελικά χρειαστούν και αν τελικά δεν είναι κομπίνα το όλο θέμα ;
  Εμείς πάντως θα τα σκάγαμε τα 1500 στο Ιασω και πιθανότατα αυτό θα κάνουμε όταν μας ξαναεπισκεφτεί ο πελαργός!

  Φιλιά πολλά και στους 4 σας!

  Υ.Γ σε περιμένει αφιερωμένο το νέο κρητικό πόστ!

 15. ακόμα και μία πιθανότητα να υπάρχει και να βοηθήσουν μελλοντικά το παιδί κάθε γονιός το κάνει πιστεύω…από κει και πέρα επειδή στην δουλειά που κάνω έχουμε πελάτη έναν που έχει μια τέτοια εταιρία εδώ,θα σου πω αυτό που ήδη κατάλαβες…μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα βλαστοκύτταρο!!αλλά είναι αυτό που είπα στην αρχή…σκέφτεσαι την πιθανότητα!!κι εγώ θα το έκανα όσο κι αν δεν πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει!! 🙂

 16. Λοιπόν Μάνο απ’ ότι κατάλαβα εγώ εάν υπάρχουν μόνο ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα άστο. Ακόμα μπορείς να πας να γεννήσεις και σε καμια Ισπανία δεν χάνεις τίποτα. 😉 Την καλησπέρα μου και είναι αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς αυτό που περνάς, αλλά φαντάζομαι.

 17. Βλαστοκύτταρα; Πρώτη φορά τα ακούω. Ενδιαφέρουσα η αναφορά και με το καλό το baby 🙂

 18. Μάνο ειλικρινά δεν γνωρίζω και εγώ. Καλύτερα όμως να τα πάρετε. Με το καλό το κοριτσάκι σου 🙂

 19. Το θέμα δεν το γνωρίζω. Ούτε για τη νομοθεσία γύρω του έχω ενημερωθεί. Οπότε, δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω.

 20. πατέρα τα έμαθες τα νέα?

  υγ δυστυχώς όσοι βγάζουν άκρη έχουν ήδη σοβαρό λόγο να μάθουν και την τελευταία λεπτομέρεια.εσύ ανήκεις στους τυχερούς που επιδιώκουν απλώς την πρόληψη
  υγ δες το έτσι και ξεμπέρδευε
  υγ και περίμενε υπομονετικά την κόρη
  υγ ….που θα κυνηγάς αύριο μεθαύριο!!!!!!!

 21. Καλημέρα!
  Αυτό είναι ένα θέμα που πονάει.Το είχα ψάξει πολύ πρίν γεννησω.Το link που σου έδωσε ο AFM λέει πολλά.Δεν τα κράτησα.Και δεν τα κράτησα γιατί κάνεις δεν μπόρεσε να με πείσει οτι αν συμβεί κάτι αυτά θα σώσουν το παιδί μου.Θα μπορούσα να τα κρατήσω και να έχω ας πουμε το κεφάλι μου ησυχο έλα μου όμως που στα περισσότερα είδη καρκίνου (τι λέμε τώρα) δεν μπορούν να κάνουν κάτι.Και είδικά σε αυτό που θερίζει την λευχαιμία.Είμαι λίγο κάθετη σε κάποια πράγματα αλλά αυτό που τελικά θα σου έλεγα είναι να τα κρατήσετε.Μην το σκέφτεσαι πολύ.Ειδικά αυτό.
  Με το καλό να έρθει η κούκλα σας.

 22. Μάνο, έχω γνωστούς μαιευτήρες που δε νομίζω ότι θα μου έλεγαν μάπες, γιατί τους ξέρω καλά, απλώς δεν έχω βρει το χρόνο να ρωτήσω για το θέμα σου. Σε σκέφτομαι πάντως. Σε αντίστοιχο δίλημμα εγώ μάλλον θα τα κρατούσα για καλό και για κακό καθότι η επιστήμη προχωράει και κανείς δεν ξέρει πόσο χρήσιμα μπορούν να γίνουν στο μέλλον αν δεν είναι ήδη.
  Με το καλό το κοριτσάκι σας! 🙂

 23. Με το καλό να έρθει το μωρό ! Ήμουν ενήμερη για τα βλαστοκύτταρα , για τα καλά τα νέα .Για το δεύτερο και τρίτο άρθρο , τώρα τα μαθαίνω .Και σε αυτή τη περίπτωση μόνο ένας ειδικός που να μην έχει συμφέροντα μπορεί να σε συμβουλεύσει σωστά .Βέβαια η πρώτη συλλογή βλαστοκυττάρων αποδείχθηκε ανεπαρκής….γιατί ;Μήπως κάτι σημαίνει ;Καλό σου βράδυ !

 24. υπάρχει πάντα η περιπτωση να διαρευσουν στοιχεία συμβατότητας -όπως ο δικός μου γιατρός μας είχε τονίσει- με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
  Εγώ πάντως θα τα κράταγα αν δεν με είχε επηρεάσει τόσο πολύ ο γιατρός μου και αν ήταν εφικτό να το έκανα στο Ηράκλειο τότε.
  Κατα τα άλλα ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ !!!!!

 25. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :

  malomene ακόμα είμαι μπερδεμένος. Για το οικονομικο που αναφέρεις, είναι 250 ευρώ προκαταβολή και αποστολή του κιτ συλλογής και 1550 ευρώ φύλαξη για 18 χρόνια..είδωμεν

  Μαρία εντός ολίγου η μπέμπα…μονοψήφιες οι μέρες μάλλον… 🙂

  Αγριοκερασο-Zouzouna ακόμα μπερδεμένος…αλλά μάλλον θα τα φυλάξω…

  Niemandsrose ανέλυσες με γλαφυρότατο τρόπο ΟΛΟ τον σκεπτικισμό μου! 🙂 Σε ευχαριστώ πολύ!

  Σπύρο μου προς τα κει οδεύουμε 🙂

  Ρίτσα μου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και από δω. Ο Ιωσήφ μου πάει παιδικό από την προηγούμενη Δευτέρα…να δούμε τι θα κάνω τώρα που θα πάμε μαιευτήριο! 🙂 Φιλιά!

  Μαριλένα μου σκέψου, που το γνωρίζω το θέμα, να μην το κάνω και να πάει κάτι στραβά. Το βάζεις το πιστόλι στον κρόταφο;;; Καλησπέρες!

  e.e. μου το έχω ψάξει και πριν τριάμιση χρόνια…με τον Ιωσήφ. Αλλά μπερδεύτηκα με τα δημοσιέυματα γμτ…

  στιχακια σε ευχαριστώ πολύ…μην σε χάσουμε ε; 😉

  A.F.M. σε ευχαρίστώ ΟΣΟ ΔΕΝ φαντάζεσαι!!!

 26. Thalasinonektarini κατ’ αρχήν λυπάμαι…το έχω ζήσει το συναίσθημα του χαμού…τρις…
  Κατα 2ον, θα κάνουμε ότι κάναμε και στον Ιωσήφ…και βλέπουμε… 🙂

  Αγγελόσκονη λογικότατα όλα αυτά που λες…και συμφωνώ φυσικά!

  arramos είχα σκεφτεί το εξωτερικό…αλλά δεν μπαίνει σε αεροπλάνο η Αναστασία! 🙂

  vasili κοίτα το…είναι αρκετά ενδιαφέρον…

  φαβάκι μελέτησε το κι εσύ…κάποια μέρα θα γίνεις μάνα! 😉

  QueenElisabeth από νομικής άποψης…ήλπιζα στη βοήθεια σου!

  τσαπερδόνα, θα την κυνηγάω ε; Την κάτσαμε! 😉

  tasoula δεν το σκέφτομαι…έχουμε αποφασίσει να τα φυλάξουμε…αλλά…

  Ρόδι δεν τους κάνεις ένα phone;; 🙂

  imikrimarika η πρώτη συλλογή του γιου μου, δεν πήγε καλά από άποψη μαιευτήρα μας είχε πει η εταιρεια…δεν τα έκανε και πολύ καλά…ίσως γιατί δεν είναι ενήμεροι και οι γιατροί! Ευχαριστώ για τις ευχές…

  νατάσσα δεν το ξέρω αυτό που αναφέρεις…λυπάμαι όμως που στην περιφέρεια ΑΚΟΜΑ δεν υπάρχει επιλογή για πολλά που εμείς στην Αθήνα έχουμε..

 27. Καλώς σε βρίσκω (από το ποστ του Μελωμένου), μέσα από ένα πολύ ζωτικό θέμα.
  Προσωπική μου γνώμη: ΄Ολες αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται σε εντελώς ερευνητικό στάδιο.
  Και αν ακόμη υποτεθεί πως νοσήσει σοβαρά κάποιο παιδί, δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο, πως τα βλαστοκύτταρα είναι η μόνη θεραπευτική λύση.
  Μέχρι πότε, πατώντας στην ευαισθησία του κάθε ταλαίπωρου γονέα, θα απομυζούν τον ιδρώτα του και την ψυχική του ηρεμία;
  Μην επηρεάζεστε, ζήστε το μεγαλείο της δημιουργίας και της αγάπη σας.
  Μην προβληματίζεστε και μη μπαίνετε σε τέτοιες περιπέτειες…
  ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ!!!!

  Γλαρένιες αγκαλιές

 28. Γλαρένια μου σε ευχαριστώ…διάβασα και το blog σου (ο μικρός γουστάρει τα ζωάκια και κυρίως τα λιοντάρια!).
  Θα τα κρατήσουμε τα βλαστοκύτταρα πάντως.
  Να ‘σαι καλά!

 29. καλησπερα,εγω δεν εχω γινει μανουλα ακομα αλλα το σκεφτομαστε με τον αντρα μου. εχω παθει ενα μικρο πανικο με ολα αυτα που λεγονται και γραφονται και θα ηθελα και την δικη σου γνωμη.να κρατησω η οχι τα βλαστοκυτταρα του μωρου μου? και με την λογικη οτι δυστυχως εχουμε ιστορικο καρκινου στην οικογενεια. με το καλο και το μωρακι που περιμενετε η γεννησε κιολας η γυναικα σου? θα το εκτιμουσα πολυ αν μου απαντουσες. σοφια

 30. Σοφία καλησπέρα.
  Κατ’ αρχήν…γεννήσαμε εδώ και 2 μήνες! Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.
  Οι γνώσεις μου για τα βλάστοκύτταρα σταματούν στο υπάρχον ποστ που διάβασες.
  Η γνώμη μου τώρα : κάναμε και στα 2 μας παιδιά φύλαξη. Στον 3μιση ετών γιο μου δεν ήταν επαρκές και έτσι το «πετάξαμε». Στην κόρη μου όλα πήγαν καλά. Ίσως να είναι άχρηστα…ίσως να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ! Δεν θα μπορούσα να αντέξω όμως τις τύψεις αν τυχόν συνέβαινε κάτι ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑ κρατήσει! Άχρηστα να ‘ναι λοιπόν…αλλά τα έχουμε!
  Νομίζω πως πρέπει να σκεφτείτε πολύ και να τα ζυγίσετε όλα.
  Τέλος, σου εύχομαι ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, να γεννήσεις ένα (δύο, τρία, τέσσερα κτλ) υγιέστατο μωράκι και να είναι η ζωή σας βουτηγμένη στην ευτυχία!
  Καλό βράδι!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: